Å grille kylling føles for mange som en risikosport, der seieren er en tallerken med saftig hvitt kjøtt. Vi vil gjerne ikke at du skal føle det som en seier av de sjeldne når du har klart å holde kyllingen saftig ved grilling. Derfor har vi samlet noen råd som sikrer deg saftig kylling hver gang du griller den.

Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme

Direkte varme er rett over varmen der det er ekstremt høy temperatur. Indirekte varme er den delen av grillen som ikke har direkte undervarme. Fyll kull i halve grillen hvis du bruker kullgrill, og fyr opp halvparten av blussene hvis du bruker gassgrill.

Bruk alltid steketermometeret

Det er viktig å bruke steketermometer for å få et perfekt, saftig resultat. Med 68 gradersregelen i bakhodet og et steketermometer i baklomma, er du sikra en fremtid som habil grillmester av kylling; da finner du alltid tilbake til samme resultat.

Lår og klubber er enklest å grille

Lår og klubber er ofte enklere å lykkes med enn brystet. Nordmenn spiser nesten fem ganger så mye kyllingbryst som kyllinglår i løpet av ett år, men kyllinglårene inneholder faktisk mer fett og mer smak enn kyllingbrystene. De tåler også litt mer «juling» enn brystene, og blir ikke så lett tørre.

Ikke grill kyllingen for lenge

Kylling kan være fantastisk på grillen, men med feil behandling blir det triste greier. I den siste tiden har vi nordmenn blitt så redde for kylling. Det er ikke noen tvil om at hygiene er viktig når du tilbereder kylling – det er det alltid i matlaging. Vi sier ikke at du skal servere rå kylling, men vi vil at du skal tørre å la kyllingen være saftig! Finn din favorittkjernetemperatur, som bør være 68 grader, og ta den av grillen når den er ferdig. Ikke la den ligge i 15 minutter ekstra for å være sikker på at den er helt ferdig – og dermed også helt tørr!

Tre raske huskeregler

1. Filetene som skal grilles bør være romtemperert i omtrent 30 minutter før grilling. Tørk de gjerne; det sikrer en bedre skorpe.

2. Mesteparten av fettet på en kylling sitter rett under skinnet. Behold skinnet på, og kjøttstykket vil holde seg saftigere.

3. Sørg for at kjøttet har oppnådd en kjernetemperatur på 68 grader. Da er det tilstrekkelig oppvarmet. Dette er et litt sårbar punkt i prosessen; lar du kyllingen bli liggende for lenge på grillen nå, vil den bli varmere og dermed tørr. La filetene ettersteke på lav varme med lokk i seks til åtte minutter.

Lykke til!