Ikke vær rådvill lenger. For å slippe flere skuffelser før frokosten, har vi samlet et knippe råd som gir deg det perfekt kokte egget.

Romtempererte egg er best å koke

Det er ved romtemperatur at eggene er på sitt beste. Deres evne til å koagulere i kokende vann er da enklere å beregne.


Bløtkokt egg = 3 - 5 minutter

Vil du ha bløtkokt egg: kok egget i tre til fem minutter, og både eggehviten og -plommen vil fortsatt være bløt.


Smilende egg = 6 - 8 minutter

Vil du ha smilende egg: kok egget i seks til åtte minutter, og du vil bli møtt med en fast eggehvite og smilende plomme når du åpner egget.


Hardkokt egg = 10 minutter

Vil du ha hardkokt egg: kok egget i omtrent ti minutter, og egget vil være så fast at du til og med kan dele det med eggedeler.


Egget koker fortsatt selv om vannet ikke gjør det

Eggeskallet holder lenge på varmen; trolig på grunn av sin biologiske evne til å bli ruget. Når du koker egget, fortsetter kokeprosessen inni egget. Derfor kan det være lurt å:

  1. Skylle egget i kaldt vann om du har planer om å spise det med én gang.
  2. Skylle egget i kaldt vann om du vil stoppe kokeprosessen, og få egget ditt akkurat slik du har beregnet at det skal bli.
  3. Skrelle hardkokte egg raskt etter at de er kokt, for da er de lettest å skrelle.


Visste du at...


Rødbeter farger eggene dine! Har du et glass med rødbeter stående i kjøleskapet, kan du bruke saften av rødbetene i kokevannet, og eggene vil bli røde. Spinatblader gir grønne egg og det ytterste skallet på løken fører til gule egg. Ved å farge kokevannet med konditorfarge vil eggene få samme farge. Dette er fordi eggeskallet er porøst og trekker til seg farge.