Hvorfor er jod viktig?

Jod er sporstoff som er viktig for dannelse av stoffskiftehormoner, som er nødvendig for forbrenningen vår. Jod er også viktig for normal utviklingen av nervesystemet og hjernen, spesielt hos barn og for barnets normale vekst. Mangel på jod kan gi alvorlig konsekvenser (1).

Jod har lenge vært et «glemt» næringsstoff i Norge, da det har blitt antatt at vi inntar nok jod gjennom kostholdet. Først i 2016 ble det publisert en rapport som identifiserte jod-mangel i Norge, hvor det ble beskrev et akutt behov for tiltak (2). Dette har flere studier underbygget i etterkant (3,4,5,6). Mange av oss står i fare for å få for lite jod. Mild og moderat jod-mangel er utbredt i Norge.

Spesielt unge kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn, samt de som spiser lite eller ingen hvit fisk og meieriprodukter har størst risiko for jod-mangel (1). Det er altså de gruppene som trenger det mest, som har størst risiko for å få for lite. Dette ønsker PRIOR å bidra til å endre.

I hvilke matvarer finner jeg jod?

Kroppen vår kan ikke produsere jod, vi er derfor helt avhengig av å innta sporstoffet gjennom mat og drikke. Hvit fisk og melk- og meieriprodukter er de største kildene til jod i kostholdet vårt, men mangeltilstanden som nå er identifisert i befolkningen skyldes i stor grad endret forbruksmønster, hvor vi spiser mindre av disse produktene enn tidligere.

Egg er en av få andre kilder til jod i Norge, så ved å øke litt på mengden jod i PRIOR-egg, bidrar PRIOR til økt jod-inntak i befolkningen.

Egg inneholder jod

PRIOR-egg er nå rik på jod

Ett PRIOR-egg dekker nå 20 % av dagsbehovet for jod hos et voksent menneske!

Ved å tilsette litt mer jod i fôret til hønene, har PRIOR klart å øke innholdet av jod fra 34 µg/100 g egg, som tilsvarer 22,5 % av dagsbehovet til en voksen person, til 45 µg/100 g egg, som tilsvarer 30 % av dagsbehovet til en voksen person. Det gjør at vi nå kan si at PRIOR-egg er rik på jod.

Økningen ser ikke stor ut, men den er av betydning. Når det kommer til jod skal vi ikke ha for lite, men heller ikke for mye. Hvor mye jod vi trenger er avhengig av alder. Nivået av jod i PRIOR-egg bidrar til økt inntak av jod i befolkningen, men tar samtidig hensyn til at små barn trygt skal kunne spise egg uten at inntaket av jod blir for høyt.

Egg er næringsrikt, og inneholder tilnærmet alle vitaminene og mineralene kroppen din trenger, bortsett fra vitamin C og niacin. Du kan lese om flere gode grunner til å spise egg her.

Ett PRIOR-egg dekker nå 20 % av dagsbehovet for jod hos et voksent menneske!
Ett PRIOR-egg dekker nå 20 % av dagsbehovet for jod hos et voksent menneske!

Anbefalt inntak av JOD

  • Barn 1-2 år: 70 mikrogram
  • Barn 2-5 år: 90 mikrogram
  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
  • Barn fra 10 år og voksne: 150 mikrogram
  • Gravide: 175 mikrogram
  • Ammende: 200 mikrogram

Kilder

1) Folkehelseinstituttet. Fakta om Jod - FHI

2) Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak. Nasjonalt råd for ernæring, 2016. IS-0591.

3) Henjum S., et al (2017) Suboptimal Iodine Concentration in Breastmilk and Inadequate Iodine Intake among Lactating Women in Norway. Nutrients

3) Næss S., et al (2021) Iodine Nutrition and Iodine Supplement Initiation in Association with Thyroid Function in Mildly-to-Moderately Iodine-Deficient Pregnant and Postpartum Women. J. nutr

4) Groufh-Jacobsen S., et al (2020) Mild to Moderate Iodine Deficency and inadequate Iodine intake in Lactating Women in the inland Area of Norway. Nutrients

5) Johnsen M. et al (2023) Midwives and public health nurses' knowledge and clinical practice in securing sufficient iodine status in relation to pregnancy: A cross-sectional study. Nurs Open