Helstek kalkunfilet med julekrydder mandel og appelsin
120 Middels 4 pers.
![Kalkunfilet med julekrydder mandel og appelsin](https://www.prior.no/assets/images/Helstekt-kalkunfilet-med-julekrydder-mandel-og-appelsin-no025719.jpg)
Dette er en smaksrakett til julens middager! Prøv denne retten med saftig kalkunfilet marinert i julekrydder og en frisk appelsinsalat.
TIPS! Hvor mye kalkunfilet trenger jeg per porsjon/person? Vi gir deg svaret: Beregn ca 200g pr. porsjon/person.
1
Slik gjør du
Start med forberedelser av kalkunfilet
Aldri stekt kalkunfilet før og ønsker å se bildeserie for fremgangsmåten steg for steg? Klikk deg inn på denne oppskriften for å se hvordan du helsteker kalkunfilet
Eller følg disse enkle stegene
Lag marinade: Bland sammen malte mandler, krydder, appelsinsaft, honning og olje i en bolle til en pesto-lignende røre. Ev. spe med mer olje. Den skal være litt tykk og ikke flytende. Ha i litt salt og pepper. Skjær en lomme i siden på kalkunfileten. Pass på så du ikke skjærer helt igjennom. Legg fyllet i lommen.
Brun kalkunfileten i stekepanne med smør slik at den blir gylden på alle sider.
Stek fileten ved 125grader i ca 2 timer til kjernetemperatur 68grader.
TIPS! Bruk alltid steketermometer til helstekt kalkunfilet. Stikk termometeret i den tykkeste delen av stykket på kalkunfileten. Husk at temperaturen stiger et par grader mens kalkunen hviler, så du kan fint ta den ut et par grader før 66 grader.
![Bruk steketermometer ved helsteking av kalkunfilet](https://www.prior.no/assets/images/oppskrifter/_crop820xauto/How-to-kalkun-no025697.jpg)
Du kan eventuelt knyte litt hyssing rundt om du ønsker. Det som renner ut er godt som ekstra saus!
2
Slik lager du appelsinsalat
Skrell appelsin og klementiner og del dem opp i skiver. Kok quinoa – se beskrivelse på pakken. Bland sammen quinoa, salatmiks og appelsin til en salat. Rist hakkede mandler i en tørr panne. Ha dem over salaten og topp med frisk mynte, spirer eller ekstra salat.
3
Slik lager du dipp / dressing
Bland sammen yoghurt, safran og lime. Pass på så du ikke har i for mye safran, litt er nok!
4
Servering
Når kalkunen har hvilt i 10 min, skjærer du den opp i skiver og serverer til salaten. Topp med dressing.
Se flere oppskrifter
![Slik lager du helstekt marinert kalkunfilet](https://www.prior.no/assets/images/_mediumArticle/kalkun.sitrus.bredde.ny.jpg)
Helstekt kalkunfilet med sitrussalat og urter og tranebær smørkuler
120 Middels 4-5 pers.
![Slik lager du helstekt kalkunfilet](https://www.prior.no/assets/images/_mediumArticle/kalkun.pære.polenta.bredde.jpg)
Helstekt kalkunfilet med polentakrem, pannestekte pærer og urteolje
120 Middels 4-5 pers.
![Slik lager du kalkunfilet med rosenkål og potetmos](https://www.prior.no/assets/images/_mediumArticle/kalkun.rosenkål.bredde.jpg)
Kalkunfilet med potet- og sellerimos og karamellisert rosenkål
55 Lett 3-4 pers.
![Kalkun med ovnsbakt gresskar honning og blåmuggost](https://www.prior.no/assets/images/_mediumArticle/Kalkun-med-ovnsbakt-gresskar-honning-og-blamuggost-no025707.jpg)
Kalkunfilet med ovnsbakt gresskar, honning og blåmuggost
45 Lett 4 pers.