Kylling har et lavt klimaavtrykk, men hva som er bærekraftig mat er litt mer komplisert enn bare lavt klimaavtrykk. Det enkle svaret er: bærekraftig mat er et resultat av bevisste valg i flere ledd av kjøttproduksjonen.

Det kompliserte svaret er akkurat det, litt mer komplisert. For når vi snakker om bærekraft er det ikke svart hvitt, og en side av det er belastninger på miljø, jordbruk, bruk av energi og ikke minst – god dyrevelferd. Emballasje og matsvinn kan også bidra til, eller minske avtrykket.

På en annen side innebærer bærekraftig mat også at det er nok mat til alle, den er bra for helsa og alle skal ha råd til å kjøpe den. Men bærekraftig landbruk betyr også kortreist, trygge arbeidsplasser og norsk verdiskapning. Det er viktig for oss å opprettholde levende bygder.


Hvordan bidra til en bærekraftig kjøttproduksjon?

En kjøttproduksjon krever ressurser av landbruk og jordbruksarealer, og rødt kjøtt krever mer enn hvitt kjøtt.

Det mange ikke vet, er at av hele landet er bare tre prosent egnet til å dyrke mat, og fra naturens side er Norge et gressland. Derfor er beitedyr en viktig del av kjøttproduksjon i Norge og for Nortura – både fordi dyrene utnytter en naturlig ressurs, og bidrar til verdiskapning.

Hos oss i Prior har vi et naturlig fortrinn med tanke på klimasiden av bærekraft. Hvitt kjøtt får vi fra kylling og kalkun, og kyllinger er effektive. Våre avlshøner får opp til 140 kyllinger, og de utnytter fôret godt. Derfor krever de mindre ressurser som gir oss et bærekraftig landbruk med lavt klimaavtrykk. Kylling spiser heller ikke gress for å vokse, og forårsaker ikke metanutslipp.

Totalen av dette gir en bærekraftig kjøttproduksjon – men det er ikke godt nok for oss. Derfor jobber vi hele tiden med å forbedre oss, og for å gjøre kyllingen vår enda mer bærekraftig.