Kalkun med rosmarin, eple og rosiner

Kalkun med rosmarin, eple og rosiner

Ingredienser

  • 1 kalkun, beregne 500 gram per person
  • 1 neve frisk rosmarin
  • 3 stk grønne epler
  • 2 dl rosiner
  • 2 dl eplejuice eller tørr eplesider

Eple chutney / Calvados saus på sjy

  • 1 stk gul løk
  • 3 stk eple
  • 20 g smør
  • 1 dl sukker
  • 4 ss eplesidereddik
  • 1 knivsodd cayennepepper
  • Litt sortpepper og salt
  • ---
  • 3 dl steikesjy
  • 2 stk sjalottløk
  • 10 g smør
  • ½ dl calvados
  • 1 dl kremfløte
  • Salt og pepper

Små saltbakte delikatessepoteter med timian / Smør dampede aspargesbønner, sukkererter og sjalottløk

  • 600 g små poteter
  • 2 dl grovsalt
  • 1 neve frisk timian
  • ---
  • 1 pakke aspargesbønner
  • 1 pakke sukkererter
  • 4 stk sjalottløk
  • 30 g smør
  • ½ dl vann eller hvitvin
  • Salt

Oppskrift

  1. Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen.
  2. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne eller på ett steke brett.
  3. Skjær eple i båter og bland sammen med rosiner og rosmarin stilker. Fyll kalkunen med dette. Knyt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper.
  4. Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Hell over litt eplejuices eller sider i langpannen.

Eple chutney 

Finhakk løk og eple. Surr det mykt i litt smør og ha over sukker, eddik og krydder. La det koke på lav varme i 10 min under omrøring. Om det blir for tørt, spe med litt vann, men husk at den skal være litt tykk. 

Calvados saus på sjy

  1. Finhakk løken og surr den myk i smør i en kasserolle. Hell over calvados og tenn på spriten med en fyrstikk (OBS ikke under kjøkken viften, men gjerne foran dine gjester!)
  2. Hell over steikesjy og kremfløte. La det koke på lav varme til det tykner, evt. jevne det med litt mel. Smak til med salt og pepper.

Små saltbakte delikatessepoteter med timian 

  1. Sett ovnen på 200 grader. Skrell potetene eller behold skallet om du liker det. Fordel ut saltet i en liten ildfastform og plasser ut potetene i saltet.
  2. Stek i ovnen ca 20-30 min. Server med frisk timian.

Smør dampede aspargesbønner, sukkererter og sjalottløk

  1. Vask grønnsakene godt. Skrell og del opp løken på midten. Smelt smør i en stor kasserolle og ha i grønnsaker. Ha over vann eller vin.
  2. Sett på lokk og la grønnsakene dampes i ca. 5 min. Smak  til med salt og ev litt sitronsaft.