Søk:

 • Det indiske kjøkkenet mangfoldig, fargerikt og smaksrikt. Mat for alle sanser.

  Indiske retter ser flotte ut, ikke minst fordi krydder er med på å sette farge på rettene. De ser ofte gule, røde eller grønne ut - alt etter hvilken krydderblanding som er valgt.

  En lang rekke indiske retter lages blant annet emd basis i marinert kjøtt. Marineringen av for eksempel kylling skjer med kokosmelk eller yoghurt tilsatt krydderblandinger. I nord er det garam og tandoori, i sør er det karri. Både karri og garam er blandinger som kan varieres nesten i det uendelige.

  KRYDDER

  som smaker av India

  • Karri

   Karri

   Karri er et blandingskrydder som kan inneholde inntil 20 ulike krydder. Karakteristisk for karri er gulfargen, som kommer fra gurkemeie. Styrke og farge varierer etter hvor mye chili som er i.

  • Garam masala

   Garam masala

   Garam betyr hot eller sterk. Det er en krydderblanding basert på spisskummin, kardemomme, pepper, nellik, laurbærblad, korianderfrø og muskat. Garam masala er vanligvis mer aromatisk enn karri og brukes i krydrede retter og supper.

  • Grønn masala

   Grønn masala

   I grønn masala er de tørkede krydderne supplert med ferske koriander- og mynteblader. Det kan også være grønn chili, hvitløk og ingefær i. Masalaen er blandet med eddik og kokosolje og har en konsistens som en pasta.

  • Tandoori

   Tandoori

   Krydderne i en tandoori er mange av de samme som i garam masala. Det er i tillegg chili, ingefær, gurkemeie og salt. Den varme, rødbrune fargen kommer fra et tilsatt fargestoff, som regel pulverisert sandeltre.

  • Kanel

   Kanel

   Kanel har en rund og lett krydret smak, og kommer fra barker på kaneltreet. Hele kanelstrenger kan kokes hele sammen med risretter og kjøttretter med lam eller fisk, hvor de sakte gir smak til maten. Kanel er i garam masala.

  • Gurkemeie

   Gurkemeie

   Gurkemeie er et krydder som mest brukes til å gi maten sin sterke, gule farge. Gurkemeie har ingen særlig sterk smak, men er ganske nøytral og litt bitter. Det brukes ofte - blant annet til å farge ris.

  INDISKE OPPSKRIFTER

  Finn inspirasjon i kokeboken

 • Det meksikanske kjøkken - lett å gi seg i kast med og spennende å utforske, så det blir hot på din måte.

  Det meksikanske kjøkkenet er blitt svært utbredt - ikke minst fordi det er smaksrikt og enkelt å få til. Det er masse halvfabrikata å få kjøpt, i form av krydderblandinger, tortilla og salsablandinger, som gjør det enkelt å komme i gang og få det til.

  For de som vil dykke lenger inn i detaljene, finnes det store opplevelser i det meksikanske kjøkkenet. Med utgangspunkt i de ferdige krydderblandingene kan du justere opp og ned i styrke, men du kan også lage dine egne blandinger helt fra bunnen, som regel med utgangspunkt i chili.

  KRYDDER

  som smaker av Mexico

  • Chili

   Chili

   Det er omkring 200 forskjellige chillisorter, som har forskjellig styrke, størrelse og utseende. Mat som er krydret med chili kjennetegnes ved en brennende ettersmak som kan justeres ved hjelp av andre krydder.

  • Jalapenos

   Jalapenos

   Liten eller mellomstor chilifrukt, som hører til den litt milde enden av sterkhetsskalaen. Derfor anvendes den ofte i salsa eller marinert som tilbehør til mange retter.

  • Koriander

   Koriander

   Koriander kan anvendes både frisk og i pulverform. I det mexiacanske kjøkkenet er det primært i pulverform. De ristede frøene knuses og har en smak av appelsin og moskus. I kombinasjon med chili vil koriander være med å sikre fylde i smaken.

  • Spisskummin

   Spisskummin

   Spisskummin er et krydder med sterk søtlig duft og en lett bitter smak. Spisskummin anvendes mest i mat som tradisjonelt krydres mye. Sammen med koriander er spisskummin et krydder som i særdeleshet er med på å skape fylde og rundhet i sterk mat.

  • Epazotes

   Epazotes

   Epazotes' duft er sterk. Den har også blitt sammenliknet med sitrus og mynte. Selv om epazotes tradisjonelt benyttes sammen med sorte bønner, har det også etterhvert blitt benyttet til å gi smak til andre tradisjonelle mexicanske retter.

  • Lime

   Lime

   Limefrukten er en viktig del av salsakulturen, hvor den brukes til å smaksforsterke og fremheve smaken til de andre krydderne, samtidig som den gir syrlighet og friskhet til rettene

  MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER

  Finn inspirasjon i kokeboken

 • Det thailanske kjøkkenet er en kunst som kan læres. Krydret mat med fløyelsmyk avrunding og smak

  Thailandsk mat har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse og oppmerksomhet. Noe av forklaringen er at vi har oppdaget at thairetter kan lages med masse smak - uten at det nødvendigvis blir så sterkt.

  Å kombinere krydder riktig blir sett på som en kunst i Thailand. Å lage en enkel saus kan ta timesvis, med nøyaktig tilpasning av smak og konistens helt til den perfekte balansen mellom krydder og fylde er oppnådd.

  KRYDDER

  som smaker av Thailand

  • Bird chili

   Bird chili

   Bird chili er en liten chilifrukt, og den sterkeste. Chili brukes til å gi rettene en sterk smak, og mange av de andre krydderne brukes til å tone smaken og gjøre det sterke rundt.

  • Chili

   Chili

   Liten eller mellomstor chilifrukt, som tilhører den litt milde enden av skalaen. Derfor benyttes den ofte i salsa eller marinert som tilbehør til mange retter.

  • Basilikum

   Basilikum

   Horapha, Kaphrao og Maenglak er tre sorter av søt basilikum. Basilikum frigir aroma og smak når det kokes og brukes sammen med fisk, okse eller kylling. Basilikum brukes som en grønnsak og som aromastoffer.

  • Koriander

   Koriander

   Bladene er ofte valgt til dekorasjon, med stilk og røtter som smaksstoff. Mye brukt i det asiatiske kjøkkenet, men det thailandske er det eneste som benytter røttene.

  • Kafir limeblader

   Kafir limeblader

   Fra Kafir lime, som nesten ikke har noe saft, kommer disse kjøttfulle, grønne og blanke bladene som likner et åttetall. De gir en unik smak, med en anelse sitrus. Malt kan det benyttes i salater, mens det revet passer bra i supper eller curryretter.

  • Ingefær

   Ingefær

   Velg alltid ung og frisk ingefær om det finnes. Fint revet kan den spises rå, men det er kokt den som oftest benyttes i asiatiske retter. Fersk ingefær, med litt salt, pepper og hvitløk er godt som marinade til kylling eller oksekjøtt.

  THAILANDSKE OPPSKRIFTER

  Finn inspirasjon i kokeboken

 • Gastronomiens vugge sier man sto i Frankrike - og der har den stått godt, til glede for oss alle

  Kanskje er det mange års forfinelse som gjør at det franske kjøkkenet har så mange nyanser. Alt fra rustikk bondekost til den mest avanserte gourmetmat, med trøfler, foie gras og froskelår. Det franske kjøkkenet er ikke sterkt krydret, men heller et kjøkken hvor smaksnyansene får lov til å spille sammen til fantastiske helheter.

  Krydderne i det franske kjøkkenet er langt på vei basert på urtene som vokser sør i landet. De har ikke sterke smaker som for eksempel chili, men er likevel kraftige og karakteristiske som inngår i smaken til råvarene de brukes sammen med.

  KRYDDER

  som smaker av Frankrike

  • Estragon

   Estragon

   Bladene er meget aromtatiske med en ganske dominerende lakrisaktig smak, som kan minne litt om anis. Som krydder har estragon den gode egenskap at den ved måtehold understreker og forsterker andre ingrediensers smak i maten. Prøv å krydre en ovnsbakt kylling med et par friske blader.

  • Timian

   Timian

   Timian har en aromatisk og og krydret smak. Timian tåler koking og må gjerne tilsettes i retten fra starten. Men når man krydrer med timian må man huske at smaken blir kraftigere ved oppvarming. Den er god i gryteretter med vin, og til ovnsbakte grønnsaker.

  • Rosmarin

   Rosmarin

   Rosmarin har en kraftig litt bitter smak, som minner om timian og lavendel. Den skal derfor anvendes med måte for å unngå at den blir for dominerende i maten. Rosmarin er god til lamme- og svinekjøtt, vilt, fjærkre og tomatretter. Legg ved et par kvister under steking eller koking.

  • Hvitløk

   Hvitløk

   Hvitløk er en grønnsak, men benyttes mest som en krydderurt i matlagingen. Den sterke lukten og smaken blir søt og nøtteaktig ved tilberedning. Men unngå å brune det for mye; da blir smaken bitter.

  • Persille

   Persille

   Persille har en aromatisk og kraftig duft og smak. Kruspersille har en kraftigere og litt mer besk smak enn bredbladet persille, men begge typene kan anvendes omtrent de samme rettene. Den brukes i alt, fra supper , sauser, sammenkokte retter og frikasseer til fyll i kjøttkaker og kjøttpudding eller ovnsstekt kylling.

  • Lavendel

   Lavendel

   Lavendel er blant de mest anvendte spiselige blomster, og dets egenskaper spenner vidt. Både blomster og blader er velegnet som smaksgiver i alt fra gryteretter, desserter, småkaker, is, snaps og sirup til brød og kaker.

  FRANSKE OPPSKRIFTER

  Finn inspirasjon i kokeboken

 • Det italienske kjøkkenet er enkelt, rustikt og basert på gode råvarer ...og ikke minst: Mamma mia

  I Norden har vi for lengst tatt det italienske kjøkkenet til oss. Ikke minst i form av pizza, pasta og spagetti bolognese. Men italiensk mat er mye mer enn det, og mye mindre. Det ekte italienske kjøkkenet kan nemlig også være utrolig enkelt - basert på gode råvarer, som får stå tydelig frem i enkle anretninger.

  Kikker du dypere i det italienske kjøkkenet finner du mange lekre kjøttretter, stekt og tilberedt med forsiktig krydring, som unngår det altfor sterke og brennende. Men som likevel er rik på fyldig smak og nyanser.

  KRYDDER

  som smaker av Italia

  • Oliven

   Oliven

   Oliven hører til på ethvert italiensk kjøkken. Oliven presses først og fremst til noen av verdens beste oljer, men oliven kan også hakkes og anvendes på forskjellige måter. Eller spises hele.

  • Oregano

   Oregano

   Benyttes ofte tørket og hakket som dryss over pizza og salater. Smaken er lett krydret og en anelse bitter. Brukt riktig er oregano med på å gi en streif av kant og friskhet.

  • Basilikum

   Basilikum

   Basilikum benyttes som smaksforsterker i gryteretter og som topping på salater. De grønne bladene, som smaker ganske lett syrlig med en litt bløt urteaktig ettersmak, har en skjønn friskhet og kan hakkes.

  • Hvitløk

   Hvitløk

   Benyttes sammen med olivenolje, og stekt gir de nærmest en karamellaktig smak, men med en liten kant. De anvendes også knust som smaksforsterker i gryteretter.

  • Pinjekjerner

   Pinjekjerner

   Pinjekjerner kan knuses og brukes i pesto, eller de kan ristes, noe som gir dem en nøtteaktig og meget mild nesten kremet smak.

  • Fennikel

   Fennikel

   Fennikel har en deilig, frisk lakrisaktig smak og går veldig godt sammen med fisk og forretter som italiensk antipasti. Fennikel kan også gi friskhet som finhakkede elementer i salater.

  ITALINSKE OPPSKRIFTER

  Finn inspirasjon i kokeboken

Forbrukersenter

Forbrukertelefon     800 33 390
Hverdager  kl 10:00 - 14:00

 

Kontakt

Prior, Postboks 360, 0513 Oslo
 
Sentralbord tlf. 03070

 

 

 

Andre sider fra Nortura

nortura.no   gilde.no   thulefjord.no   eldhus.no