Den enkle kunsten å posjere egg

Den enkle kunsten å posjere egg

Å posjere egg blir for mange omtalt som en kunst. Det er enklere enn du tror.

Med sin rene smak og delikate konssistens, egner posjert egg seg like godt i for eksempel salater, på brødskiven og til bakt tomat, som kokt og stekt egg. Selv om posjering ikke er like enkelt som å koke egg, er det likevel en teknikk som er enkel å lære seg. 

Følger du fremgangsmåten nedenfor, er du ikke langt unna å lykkes med posjering av egg. Men først bør du:

  • alltid bruke så ferske egg som mulig.
  • ha vannmengde tilsvarende høyden på et egg på høykant, som vil si rundt 6-7 cm.
  • være svært forsiktig når du heller egget fra en liten skål og over i vannet.
  • ha eddik i vannet, som gjør at eggehviten holdes mer samlet under posjeringen og koagulerer raskere
  • ikke være nær selve egget mens det posjeres. 
  • ha riktig temperatur i vannet

Og så bør du ha disse ingrediensene og dette utstyret for hånden:

  • egg (helst gårdsegg, så ferske som mulig – da går posjeringen lettere)
  • en stor gryte med vann
  • eddik, ca 0,2 dl per liter vann
  • Små skåler du kan knekke egget oppi før posjering
  • Hullsleiv (til nøds kan du bruke en stor skje eller liten øse)

Eddik gjør jobben lettere

Kok opp vann med eddik og salt. (Du må ikke bruke eddik, men mange liker syren og gjør det litt lettere å få godt resultat).

kokende vann før knapp simring

La vannet fosskoke minst et minutt slik at det er skikkelig varmt. Det tar litt koketid å få vann og kjele skikkelig varmt. Senk så varmen slik at det er en knapp simring i gryta. (Trekk gryten av platen om du ikke har induksjon eller gass).

Ikke hell egget langsomt oppi

Bruk en skje til å lage en passe god virvel i vannet og slipp egget raskt oppi midten. Da vil egget fastne av seg selv og holde seg pent samlet. Ikke hell egget langsomt oppi vannet, da blir det tråder i vannet og ikke vellykket resultat.

La egget hvile i fem minutter

La egget ligge i ro på svak varme ca. 4 - 5 minutter. Ta det opp av vannet med en hullskje eller annen øse med hull, og legg det på kjøkkenpapir for avrenning.