Slik koker du det perfekte egget

Slik koker du det perfekte egget

Vet du hvor lenge du skal koke eggene dine, er du like mye spart for skuffelser som du er rik på gode eggefrokoster.

Det finnes sjeldent større skuffelser i hverdagen enn et egg som ikke er blitt kokt slik du ønsker det. For å slippe flere skuffelser før frokosten, har vi samlet et knippe råd, som gir deg det perfekt kokte egget.  

Så lenge koker du eggET

  • Vil du ha bløtkokt egg: kok egget i tre til fem minutter, og både eggehviten og -plommen vil fortsatt være bløt.
  • Vil du ha smilende egg: kok egget i seks til åtte minutter, og du vil bli møtt med en fast eggehvite og og smilende plomme når du åpner egget. 
  • Vil du ha hardkokt egg: kok egget i omtrent ti minutter, og egget vil være så fast at du til og med kan dele det med eggedeler.

Kok kun romtempererte egg

Det er ved romtemperatur at eggene er på sitt beste. Deres evne til å koagulere i kokende vann er da enklere å beregne.

Egget koker fortsatt selv om vannet ikke gjør det

Eggeskallet holder lenge på varmen; trolig på grunn av sin biologiske evne til å bli ruget. Når du koker egget, fortsetter kokeprosessen inni egget. Derfor kan det være lurt å: 

  • skylle egget i kaldt vann om du har planer om å spise det med én gang.
  • skylle egget i kaldt vann om du vil stoppe kokeprosessen, og få egget ditt akkurat slik du har beregnet at det skal bli.
  • skrelle hardkokte egg raskt etter at de er kokt, for da er de lettest å skrelle.

Rødbet farger eggene dine

Har du et glass med rødbeter stående i kjøleskapet, kan du bruke saften av rødbetene i kokevannet, og eggene vil bli røde. Spinatblader gir grønne egg og det ytterste skallet på løken fører til gule egg. Ved å farge kokevannet med konditorfarge vil eggene få samme farge. Dette er fordi eggeskallet er porøst og trekker til seg farge. 

Video