Egg har alt -unntatt vitamin C

Egg har alt -unntatt vitamin C

Alle har hørt om tomme kalorier. Egg er det motsatte. Et egg inneholder 90 kilokalorier, og gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold. Bortsett fra vitamin C.

Egg pluss vitamin c - Egg pluss appelsinEgg er naturlig rikt på protein. Og det er ikke hvilket som helst protein: Eggets protein er av beste kvalitet for kroppen. Det betyr at eggets protein er det som ligner mest på kroppens protein, og dermed dekker kroppens proteinbehov best.

Egg er naturlig rik på vitamin D, E, B2 , B12 , folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern.

Protein er kroppens byggesteiner og er nødvendig for å danne og vedlikeholde celler og vev, som muskler.

Vitamin D er nøkkelen som låser opp for at kalsium fra maten kan utnyttes i kroppen, til sterk beinbygning og tenner. Om sommeren danner sola vitamin D i huden. Om vinteren får vi vitamin D fra noen få matvarer, egg er én av disse.

Vitamin E er en effektiv antioksidant, som beskytter kroppens celler. Det gjelder også blodets celler. Dermed er vitamin E viktig for immunforsvaret.

Selen er en annen antioksidant. Selen samarbeider med vitamin E om å beskytte cellene og styrke immunforsvaret.

Vitamin B2 , vitamin B12 og de andre B-vitaminene smører kroppsmaskineriet, og er helt nødvendige for alle de prosessene som foregår i kroppen.

Vitamin B12 finnes bare i animalske matvarer.

Folat, eller folsyre, er også et B-vitamin. Folat er viktig for normal utvikling av kroppens arvestoff, DNA, og for de røde blodcellene.
Kvinner som ønsker å bli, eller er gravide, blir anbefalt å ta tilskudd av folat da dette bidrar til normal utvikling hos fosteret. Alle andre får folat fra maten, som fra egg.

Vitamin A kalles øyets vitamin. Det er nødvendig for normalt syn, i tillegg til blant annet forplantningsevne og immunforsvar. I animalsk mat, som egg, kalles vitamin A ofte for retinol og i vegetabilsk mat kalles det karoten.

Jern er et mineral som har mange viktige oppgaver i kroppen. Mesteparten av jernet brukes til å frakte oksygen fra lungene og ut i alle kroppens celler og vev.
Det skjer ved at jernet er bundet til de røde blodcellene som hemoglobin. Jern fra animalsk mat, som egg, utnyttes bedre av kroppen enn jern fra vegetabilsk mat.