Søk:

  • Håndteringstips

    Få det beste ut at råvarene dine

    Etter at råvarene er anskaffet er det mange måter tilberede dem.

    Vi vil gjerne hjelpe deg til å få kjøttet virkelig godt og saftig.

    Mesteparten av fettet på enn kylling sitter rett under skinnet. Ved å fjerne skinnet reduseres fettinnholdet i alle stykningsdelene. De fleste oppskrifter anbefaler å steke kylling, enten det er filet eller lårstykker det er snakk om. Mengde fett som benyttes ved steking, og mengde og type tilbehør bestemmer hvor magert hele måltidet blir. Kombinasjonen av proteinrik kylling stekt i minst mulig fett, fullkornris og dampede grønnsaker gir et balansert og komplett måltid.

    Kylling kan tilberedes på uendelig mange måter og krydres helt etter egen smak.
    Den egner seg derfor i retter fra alle verdenshjørner. Se våre kryddersider også

    Se våre filmer

  • Barn og Mat

    Hvordan skal du få barn til spise maten du lager?

    For at barn skal lykkes og ha det bra på skolen og i fritiden er det absolutt nødvendig at de får i seg korrekte næringsstoffer. Undersøkelser foretatt av Helsedirektoratet i 2011 på 4. og 8.klassinger viser et kosthold med for mye mettet fett, for mye sukker og for lite matvarer rike på kostfiber som grovt brød, potet, frukt og grønnsaker. For yngre barn er resultatet mye bedre, og i tråd med anbefalingene.

    For småbarnsforeldre er det likevel ofte et problem å få barna til å spise maten som tilberedes. Mange finner løsninger som passer i sitt hjem, men vi har også noen tips som kan bidra til at barnet ditt spiser matpakka og middagen du har laget.

    TIPS

    • Bruk fantasien

      Bruk fantasien

      Barn har stor fantasi, og benytt denne til din fordel. Server egg som båten til kaptein Sabeltann, set kyllingbiter sammen til ditt barns favorittmonster eller la kjøttbollene være kjærlighet på pinne.

    • Få dem til å hjelpe

      Få dem til å hjelpe

      La barna være med å velge ut grønnsaker og frukt i butikken. La dem også velge det pålegget de foretrekker.

    • Unngå maktkamp

      Unngå maktkamp

      Aksepter ditt barns appetitt. Dersom han eller hun ikke er sulten bør man unngå en maktkamp for å få dem til å spise. Begynn med en liten porsjon for å unngå at de gir opp.

    Finn inspirasjon i kokeboken

  • Restetips

    Hva gjør du med maten etter at gjestene har gått, og du har spist deg mett enda en gang?

    Hvis du får kylling eller kalkun til overs fra middagen må kjøttet avkjøles raskt for å forhindre bakterier.

    Rens kjøttet raskest mulig, og avkjøl i kjøleskapet uten plast. Ha plast over fileten etter at kjøttet er avkjølt.

    Dersom maten skal fryses ned må dette gjøres så snart den har romtemperatur. Når det så skal benyttes bør det tines i kjøleskapet.

    TIPS

    • Kalkunfilet

      Kalkunfilet

      Kald kalkunfilet i tynne skiver er perfekt som fyll i en deilig sandwich. Kalkunfilet kan kuttes opp i terninger og blandes med pasta og grønnsaker til en deilig pastasalat. Perfekt matpakkemat.

    • Hel kalkun

      Hel kalkun

      Hel kalkun bør renses for bein, og deretter avkjøles raskest mulig. Bruk kalkunkjøtt i supper, wok, gryter eller en deilig pai. Av skroget kan en buljong kokes som danner grunnlaget for en god suppe eller saus.

    • Hel kylling

      Hel kylling

      Rens kjøttet fra hel stekt kylling og bruk i en pai, suppe eller gryterett. Hvis du vil varme stekte lår eller bryst så er det lurt å ha litt vann i bunnen av ovnsformen. Dekk også formen med folie, så holder kyllingen seg saftig.

    • Kyllingfilet

      Kyllingfilet

      Kutt opp rester av kald kyllingfilet i terninger og bruk i supper, salater eller i en sunn, mager wok. Stekt kald kyllingfilet er også godt som pålegg i en mettende sandwich.

  • Har du et tips du ønsker å dele med andre kan du legge det inn her. De mest populære tipsene blir premiert

    Dersom du deler noen av dine hemmeligheter på kjøkkenet med alle oss andre kan du vinne fine premier. I tillegg kan du oppnå at dine venner og familie plukker dem opp, og neste middag hos dem vil smake enda bedre.

    Hva er dine tips for å få barna til å spise maten din?
    Har du en spesiell ingrediens som gjør nyttårsmiddagen din til årets høydepunkt?

    Legg inn dine tips på din side

     

  • Hygiene

    Følg våre tips og du unngår å få et kjøkken der bakterier trives. I stedet vil du og familien trives der.

    For å sikre at et måltid er perfekt trenger du mer enn gode råvarer og gode oppskrifter. Hygienen på kjøkkenet må også stå i stil. De viktigste punkene er å varme opp maten tilstrekkelig, kjøle ned rester raskt, ha lav nok temperatur i kjøleskapet og vaske grønnsaker godt.

    Matforskningsinstituttet (Nofima) anslår at man fjerner 90-99% av bakteriene i salet ved grundig skylling før bruk.

    Det er altså ikke noe krav at kjøkkenbenkene er skinnende rene så lenge redskaper og plater som er i direkte kontakt med maten er vasket grundig.

    TIPS

    • Vaskeklut

      Vaskeklut

      Vaskekluten er ofte en bakteriebombe. Derfor må denne byttes ofte. Et veldig godt alternativ er å benytte tørkerull

    • Hold rått kjøtt adskilt

      Hold rått kjøtt adskilt

      Hold rått kjøtt adskilt fra annen mat. Bruk egne fjøler og skjærebrett for kjøtt og vask knivene etter bruk.

    • Tin kjøtt i kjøleskap

      Tin kjøtt i kjøleskap

      Ved å tine kjøttet i kjøleskap sikrer du et saftigere produkt og du begrenser bakterievekst

    • Temperer egg

      Temperer egg

      Egg som er romtemperert gir deg et bedre resultat. Blant annet får du høyere volum under pisking, lettere å få med all hviten, lettere å skille plommen og lettere å skrelle

    Se våre filmer

Forbrukersenter

Forbrukertelefon     800 33 390
Hverdager  kl 10:00 - 14:00

 

Kontakt

Prior, Postboks 360, 0513 Oslo
 
Sentralbord tlf. 03070

 

 

 

Andre sider fra Nortura

nortura.no   gilde.no   thulefjord.no   eldhus.no