Søk:

Egg til gravide

Egg til gravide

Før het det at gravide skulle spise for to. Nå vet vi at mor heller bør tenke på å spise næringstette matvarer, som egg. Det nye mennesket i magen tar uansett det som trengs. Så hvis mor ikke får nok av alle de viktige næringsstoffene, er det hun som blir unødvendig trett, slapp og sliten. Og det passer dårlig når det kommer en liten krabat til verden.

Egg er en god matvare for gravide

Alle har hørt om tomme kalorier. Egg er det motsatte. Et egg inneholder omtrent 90 kilokalorier, og gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold - bortsett fra vitamin C.

Egg er naturlig rikt på protein. Og det er ikke hvilket som helst protein: Eggets protein er nemlig det som ligner mest på kroppens protein, og som dermed dekker kroppens proteinbehov best.

Egg er naturlig rik på vitamin D, E, B2, B12, folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern. 

Kosthold for gravide

Under graviditeten har kostholdet spesielt stor betydning. Næringsstoffene fra morens mat er byggesteiner for det nye mennesket. Dermed må morens kosthold gi passe mye energi (kalorier) og næringsstoffer både til henne selv og til fosteret.

Samtidig er det viktig at mor ikke legger på seg unødvendig mange kilo.

1.– 3. måned

I første trimester er ikke energibehovet (kaloribehovet) særlig høyere enn til vanlig. Kanskje bare 100 kcal, som tilsvarer et ekstra glass skummet melk.

4. – 6. måned

Selv nå er det ikke så mye ekstra som trengs, omtrent 300 kcal, tilsvarende for eksempel et ekstra glass skummet melk og en ekstra grovbrødskive. Gravide er gjerne mindre aktive og sover gjerne mer. Derfor kan fosteret bygges opp på den aller beste måten uten at mor får i seg særlig mer energi enn ellers.

7. – 9. måned  

Først i siste trimester vokser barnet betydelig i vekt, og nå trenger mor om lag 500 kcal ekstra. Det får hun for eksempel fra to ekstra grovbrødskiver med pålegg, et glass skummetmelk og ett egg.

Viktig: Dersom mor er mindre fysisk aktiv i graviditeten, kan det godt hende at hun ikke trenger mer energi enn før hun ble gravid.

Men selv om energibehovet øker svært lite, øker behovet for de forskjellige næringsstoffene. Derfor bør den gravide tenke på hva hun spiser. Det gjelder å finne fram til såkalt "næringstette" matvarer, som egg er et eksempel på. Andre næringstette matvarer er grovt brød, knekkebrød og grove kornblandinger, magre meieriprodukter, fisk, kylling og magre kjøttprodukter, poteter, grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter og nøtter.

I tillegg er det viktig å spise variert, dvs. flest mulig forskjellige matvarer i løpet av en uke, - innenfor disse næringstette matvaregruppene.

 

 

Liten næringsstoff-guide for gravide

De næringsstoffene gravide må ta ekstra hensyn til er kalsium, vitamin D, jern og folsyre.

Kalsium brukes til å bygge opp barnets beinbygning, og behovet er derfor ekstra høyt de siste to-tre månedene. Meieriprodukter er de beste kildene til kalsium.

Vitamin D er nøkkelen som låser opp for at kalsium fra maten kan utnyttes i kroppen, til sterk beinbygning og tenner. Om sommeren danner sola vitamin D i huden. Om vinteren får vi vitamin D fra noen få matvarer, egg er én av disse. Gravide anbefales også å ta tran eller et annet vitamin D-holdig tilskudd.

Jern er et mineral som har mange viktige oppgaver i kroppen. Mesteparten av jernet brukes til å frakte oksygen fra lungene og ut i alle kroppens celler og vev.
Det skjer ved at jernet er bundet til de røde blodcellene som hemoglobin. Jern fra animalsk mat, som egg, utnyttes bedre av kroppen enn jern fra vegetabilsk mat. For gravide kan det, i tillegg til et sunt kosthold, være nødvendig å ta jerntilskudd. Men bare dersom lege har påvist dette fra blodprøver.

Folat, eller folsyre, er et B-vitamin. Folat er viktig for normal utvikling av kroppens arvestoff, DNA, og for de røde blodcellene. Det anbefales at de som planlegger å bli, og de som er, gravide tar tilskudd av folat, da dette bidrar til normal utvikling hos fosteret. Alle andre får nok folat fra maten, blant annet fra egg.

Protein er kroppens byggesteiner og er nødvendig for å danne og vedlikeholde celler og vev, som muskler. Ekstra proteinrike matvarer, som egg, er bra for å vedlikeholde mors muskler og for å bygge opp muskelceller i barnet. 

Vitamin B12 finnes bare i animalske matvarer. Dette vitaminet er viktig for blodet og normal hjernefunksjon. Veganere (de som verken spiser egg, kjøtt, fisk eller meieriprodukter) må ta tilskudd av vitamin B12.

Vitamin B1, Bog de andre B-vitaminene (totalt åtte, og alle finnes i egg) smører kroppsmaskineriet, og er helt nødvendige for alle de prosessene som foregår i kroppen.           

Vitamin A kalles øyets vitamin. Det er nødvendig for normalt syn, i tillegg til blant annet forplantningsevne og immunforsvar. I animalsk mat, som egg, kalles vitamin A ofte for retinol, og i vegetabilsk mat kalles det karoten. 

Vitamin E er en effektiv antioksidant, som beskytter kroppens celler mot å "harskne" (oksideres). Det gjelder også blodets celler. Dermed er vitamin E viktig for immunforsvaret. 

Selen er en annen antioksidant. Selen samarbeider med vitamin E om å beskytte cellene og styrke immunforsvaret.

Jod er et sporstoff som er nødvendig for at kroppen skal danne de hormonene som styrer stoffskiftet (forbrenningen). Norske helsemyndigheter har nylig funnet ut at kostholdet gir urovekkende lite jod, særlig for kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende og små barn. Andre risikogrupper er veganere, personer med melke- og/eller fiskeallergi og innvandrergrupper som ikke drikker melk.

VIKTIG: Mer enn halvparten av gravide viser seg å få for lite jod, noe som er bekymringsfullt. For selv mild og moderat jodmangel kan ha negative konsekvenser for hjernens utvikling hos barnet. 

Egg er en rik kilde til jod.

 

Verktøylinje

Forbrukersenter

Forbrukertelefon     800 33 390
Hverdager  kl 10:00 - 14:00

 

Kontakt

Prior, Postboks 360, 0513 Oslo
 
Sentralbord tlf. 03070

 

 

 

Andre sider fra Nortura

nortura.no   gilde.no   thulefjord.no   eldhus.no