Søk:

Hva er et sunt kosthold?

Et variert kosthold kombinert med en fysisk aktiv livsstil er en forutsetning for god helse. Helsedirektoratet har ansvaret for å utarbeide helsemyndighetenes kostråd. De er oppsummert i en brosjyre som heter «Små grep – stor forskjell».

Offisielle norske kostråd

Gjeldende norske kostråd ble publisert i januar 2011 (klikk her for nærmere informasjon)

Tidligere var de norske kostrådene er basert på menneskers behov for ulike næringsstoffer. Fordi vi spiser mat og ikke næringsstoffer, er de nye rådene hovedsakelig basert på matvaregrupper.

 Kort oppsummering av kostrådene:

Råd 1

Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Råd 2

Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.

Råd 3

Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Råd 4

Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.

Råd 5

Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.

Råd 6

Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.

Råd 7

Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Råd 8

Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin.

Råd 9

Vann anbefales som drikke.

Råd 10

Begrens inntaket av tilsatt sukker.

Råd 11

Begrens inntaket av salt.

Råd 12

Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffinntaket for noen grupper i befolkningen.

Råd 13

Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.

Verktøylinje

Forbrukersenter

Forbrukertelefon     800 33 390
Hverdager  kl 10:00 - 14:00

 

Kontakt

Prior, Postboks 360, 0513 Oslo
 
Sentralbord tlf. 03070

 

 

 

Andre sider fra Nortura

nortura.no   gilde.no   thulefjord.no   eldhus.no