Søk:

Eggallergi

Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Det er en allergisk reaksjon først og fremst fra eggehviten, noen reagerer også på eggeplommen.

Hvem er det som rammes av eggeallergi? 
Matallergi mot egg er vanligvis hos småbarn fra 2 mnd. og forsvinner vanligvis i 4 - 5 års alderen. Hos noen varer den til 6 - 7 års alderen. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne. 
Blant allergikere er det 5 prosent som har eggallergi.

Hvilke symptomer er vanligst ved eggallergi?
Symptomer kan variere fra fra person til person. Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer/astma og allergisk sjokk. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking og damp fra eggekoking og kan da reagere med astma og/eller allergisk snue.

- Er det mulig å reagere på andre typer egg enn hønseegg? 
- Ja. De fleste som ikke tåler hønseegg, reagerer også på egg fra andre fuglearter. Men selve fuglekjøttet kan de vanligvis spise.

Hvordan behandles eggallergi?
- Ta kontakt med lege.  

  • Av og til kan det også være aktuelt å ta en blodprøve, såkalt RAST, for å se om barnet har IgE-antistoffer mot egg i blodet. Det er også vanlig å bruke prikktester i huden hvor man undersøker om barnet har antistoffer mot egg i huden.
     
  • Den beste behandlingsmetoden ved eggallergi er: Eliminering. Med dette menes at man for en periode fjerner egg og alle produkter som inneholder egg fra kostholdet for å se hva som skjer. Etter 3 uker kan legen utføre en såkalt provokasjon med egg for å få bekreftet eller avkreftet sin diagnose.

 (Kilder NAAF og Helsenytt)

Verktøylinje

Forbrukersenter

Forbrukertelefon     800 33 390
Hverdager  kl 10:00 - 14:00

 

Kontakt

Prior, Postboks 360, 0513 Oslo
 
Sentralbord tlf. 03070

 

 

 

Andre sider fra Nortura

nortura.no   gilde.no   thulefjord.no   eldhus.no